Historiskt och nutid
Tillverkning av handgjorda stearinljus.
Kvalitetsljus i 100% stearin sedan 1999.
1999 startade Stefan och Agneta LjusBoden i Boden. En ljusfabrik med mycket själ och hjärta.
I januari 2013 såldes fabriken till en familj i Halmstad och 15 augusti 2014 tog Mari på Ljushuset i Urshult över verksamheten och ljustillverkningen flyttade ner i Ljushusets källare i Urshult.
Den 1 Juni 2019 tog jag (Affe) över och flyttade ner verksamheten till Värmö utanför Billeberga i Skåne.
Vi är ett företag som specialiserat oss på att tillverka stearinljus på ett hantverksmässigt sätt. Detta med så långt det är möjligt ”lokala” råvaror. Alla våra egentillverkade ljus är gjorda för hand av 100% stearin som är producerad i Sverige.
Vi har valt att fortsätta med många av dom ursprungliga modellerna och utrustningen från dess att LjusBoden startade i Boden. Det har tillkommit lite nytt och det kommer att göra så i fortsättningen också.
Min egen ljustillverkningskarriär startade på riktigt vid årsskiftet 2014/15. Då var mitt förråd på 12 kvm min ljusverkstad, det blev snabbt för litet och efterfrågan gjorde att jag behövde mer yta och utrustning. Det var då som jag så lägligt hittade LjusBoden i Urshult som var till salu, en större lokal och pusselbitarna föll på plats och LjusBoden hamnade i Värmö. :)
Från början samlade jag en massa stumpar som så många andra. Stumparna blev till ljus som jag gjorde tillsammans med barnen och dom brann friskt hemma.
Av en händelse kikade jag runt efter något mindre företag som skulle kunna vara till salu och hittade en liten ljustillverkning som jag köpte. Detta blev startskottet på ljusgjutningskarriären och resten är historia.
Så går det till
Att tillverka ett ”stearinljus” kan väl inte vara något svårt kan man tycka. Många gånger får jag frågan; ”stöper du dem själv?”
Svaret på den frågan är alltid lika enkelt, -”Nä, jag stöper inte, jag gjuter dem.” Det är då man ofta ser hur frågande ansiktet blir på personen man pratar med.
Skillnaden mellan att stöpa och att gjuta ett ljus är milsvid. Man har till att börja med två helt olika ljusmassor (oftast), stöpmassa och gjutmassa. Dessa två har olika egenskaper och oftast är stöpmassan en blandning mellan olika former av ljusmassa för att få så bra egenskaper som möjligt till stöpning.
Man kan gjuta ljus av olika blandningar också, men då är det inte stearinljus. Ett stearinljus är alltid av 100% stearin. Det finns många olika material till gjutformar, plast, gummi, aluminium m.m.
I min tillverkning används det mest aluminiumformar, de håller länge och det blir oftast bra och fina ljus om förutsättningarna är rätt. När man gjuter ett ljus så stelnar gjutmassan och krymper.
Detta bildar en hålighet i ljuset som måste fyllas upp, och det krävs ofta flera efterfyllningar innan ljuset är färdigt.
När efterfyllningen är klar tas ljuset ur formen och jämnas till i foten. Detta kan göras på olika sätt beroende på ljusets storlek och form, jag använder mig ofta av en såg men när det inte går tar jag ett strykjärn eller ett litet stekbord.
Veken trimmas ner. Den bör aldrig vara längre än en centimeter när man tänder ljuset. Vilken veke ska man egentligen använda? Ja, det är en vetenskap. Det finns en hel djungel av olika vekar. Det är många faktorer att ta hänsyn till när man väljer veke. Först måste man veta vilket material ljuset ska göras av.
-
Vad är det för typ av ljus, form & storlek?
-
Är det ett ljus med färg?
-
Ska det dofta lite grand?
Använder man fel veke så kan upplevelsen med ljuset bli väldigt tråkig.